27 November 2023

Er is een groep vergulde bronzen beelden uit de eerste eeuw voor Christus, gevonden in Cartoceto di Pergola (le Marche) in 1946, sindsdien de Bronzi Dorati genoemd.

Julius Caesar moet vlak langs de vindplaats zijn getrokken met zijn legers, toen hij door Le Marche naar Rome optrok en de macht greep. Net daarvoor was hij de rivier de Rubicone in Emilia-Romagna overgestoken.

Wie de personages van de beeldengroep zijn, is een mysterie en geeft voedsel aan vele speculaties, net als de oorspronkelijke locatie en de datering.

En er is een kunstenaar die zich door de Bronzi Dorati heeft laten inspireren: Wil van der Laan. Hij heeft een bronzen beeldengroep Romeinse Keizers gemaakt en een schilderijengroep van beroemde antiek Romeinse dames.

Dan is er een schrijfster die bij ieder kunstwerk een voor haar treffende passage uit een van haar boeken heeft geplaatst: Rosita Steenbeek.

En ten slotte is er een lokale gids die er een speciale rondleiding voor heeft ontworpen: Judith Verberne.

Dit alles is nu bij elkaar gebracht in een tentoonstelling in Rome, met bijbehorende rondleiding, op initiatief van, en georganiseerd en gefinancierd door Wijnand Luttikholt. Hij woont al jaren in de Città dei Bronzi Dorati (Pergola), vlakbij de vindplek van de beeldengroep.

De inauguratie op 27 november met presentaties en rondleiding is vrij toegankelijk voor iedereen – reserveren noodzakelijk.

Informatie:

  • – Tentoonstelling Bronzi Dorati: 27 november 2023 tot 15 januari 2024
  • – Adres: TraLeVolte, Piazza San Giovanni in Laterano 10, Rome.
  • – Opening 27 november (gratis): 12h30-14h30 rondleiding, 16h00 opening enpresentaties door Wijnand Luttikholt, Sabrina Santelli (vice burgemeester Pergola), de Dutch Italian Business Association, Wil van der Laan, Rosita Steenbeek, Judith Verberne.
  • – Rondleiding (vanaf 28 november, dagelijks 14h00-16h00): privétour €155 euro totaal, groepstour €32 pp (minimaal 5 deelnemers).
    Je ziet (van buiten): gebied basiliek San Giovanni in Laterano, Obelisk, basiliek San Clemente, Ludus Magnus, Colosseum, terrein Domus Aurea, terrein Thermen Titus en Trajanus, Tempel Venus en Roma, privé fora van Julius Caesar, Augustus en Trajanus, Zuil Trajanus, Capitool, Forum Romanum.Informatie en/of inschrijven: info@rome-gidsrondleidingen.nl, +39 329 1644 373 (whatsapp Judith).

[wpdevart_forms id=”1″]