De beroemdste poezenkolonie van Rome

Tussen de omgevallen zuilen en ruïnes van het sacrale Torre Argentina leeft de beroemdste kattenkolonie van Rome.

Hun voorouders hebben er lang geleden Julius Caesar vermoord zien worden. 

Afhankelijk van toevallige liefdadigheid, ontbrak lange tijd iedere verdere verzorging, met akelige ziektes en een explosieve vermenigvuldiging tot gevolg.

Dat veranderde toen beroemde film- en theater actrices en acteurs, met een groot hart voor poezen, hun hulp begonnen aan te bieden.

En toeristen!

Want vrijwilligsters merkten dat, zodra een kat op een kapiteel ging liggen of op een zuil lag te slapen, toeristen camera’s flitsten. Ze besloten over schaamte en gêne heen te stappen, en toeristen aan te spreken die meer interesse voor de katten leken te hebben dan voor het archeologisch erfgoed. 

Tot hun grote verbazing functioneerde het. 

Er kwam financiële steun. Maar dat niet alleen. Ook kwam er praktische hulp van vrijwilligers van allerlei nationaliteiten, met name vrouwen: italiaanse, franse, engelse, amerikaanse en nederlandse en belgische. 

Het werd een ware Verenigde Naties voor Katten!

En toen een Amerikaanse marine kapitein en daarna de ambassadeur van Groot Brittannië hun huis gingen openstellen voor weldadigheid diners met honderden en honderden gasten, betraden onze katten als Assepoester de diplomatieke wereld. 

Nu ontvangen ze een goede kwaliteit voedsel, en zijn ze allemaal gesteriliseerd, gevaccineerd en ontwormd. De aanvoer van nieuwe dakloze katten is nog altijd groter dan de capaciteit. Maar verminkte, gehandicapte en blinde poezen krijgen absolute voorrang. 

Je kunt onze aristocats zien op het Largo di Torre Arenula: van bovenaf vrij zicht op de archeologische opgraving waar ze verblijven. En je kunt ze bezoeken en het vrijwilligerscentrum betreden: iedere dag 12h00-16h45, Largo di Torre Argentina, hoek Via Arenula, trapje omlaag.